top of page

MUN NEDİR | NEDEN KATILMALISIN

Bu yazıda "MUN nedir, neden katılmalısın?" anlatacağım, daha sonraki yazılarda ise prosedürleri anlatmayı planlıyorum.


MUN, (Model United Nations) Birleşmiş Milletlerin lise ve üniversite öğrencilerince düzenlenen bir simülasyonudur kısaca. Bu konferanslarda BM'in güncel sorunları konuşulur, tartışılır ve akılcı çözümler içeren birtakım sonuç kağıtları yazılır. Bütün bunlar, konferansların ana dili olan İngizilizceyle çoğu zaman 3 gün sürece gerçekleşir. Aynı bir meclis mantığıyla, kurallar, dress code, siyasi ilişkiler ve ittifaklar vardır.


NEDEN KATILMALISIN?

1- MUN konferanslarına katılmak sizi genel kültür açısından epey geliştirecektir.


2- Çok eğlenceli arkadaşlar edineceksiniz.


3- Doğaçlama konuşmaya çalışırsanız ingilizce konuşmanız gelişecektir aynı zamanda konferansla ilişkili birçok kelime öğrenerek kelime dağarcığınızı da genişleteceksiniz.


4- Özellikle "future crisis" temalı komitelerle geleceğe yönelik bir felsefeniz olacak.


5- "Politikler nasıl davranır, politika dengeli ve saygılı biçimde nasıl tartışılır, siyasi ilişkilerde çıkarlarınızı nasıl öne çıkarırsınız..." gibi bir çok kabiliyeti kazanacaksınız.


6- Ana diliniz olmayan bir dilde profesyonelliğinizi kanıtlayacaksınız.


7- Aldığınız belgelerle işverenlere, okullara, ve diğer tüm resmi ilişkilerinizde yukarıdaki kazançlarınızı göstermiş olacaksınız.


SIKÇA SORULANLAR

-İNGİLİZCEM ÇOK İYİ DEĞİL, NE YAPMALIYIM?


Bu kesinlikle MUN'lere katılmana engel değil. Öncelikle en temel prosedürde işleyen GA komitelerine katılmanı öneririm. Çoğu komitede doğaçlama konuşmak senin insiyatifinde olduğundan her şeyi bir kağıda yazabilir ve bakarak okuyabilirsin. Belki bu, tartışmalarda biraz pasif kalmana yol açabilir ama merak etme. Kendini geliştireceksin!



-AÇIKÖĞRETİM LİSESİNDE OKUYORUM, MUN KONFERANSLARINA KATILABİLİR MİYİM?


Kesinlikle! Bu hiçbir sorun teşkil etmez.



-KATILIM SONUCUNDA BİR SERTİFİKA ALACAK MIYIM?


Tabi ki! Ve bu sertifika yukarıda yazdığım nedenlerden, resmi ilişkilerinde sana bir avantaj sağlayacak.




-FIRST TIMERLARA ÖNERİN NEDİR?


Öncelikle, "You got this!". İlk konferansında en büyük önerim "gözlemlemek". Sürekli konuşmak zorunda değilsin, özellikle ilk gün sessiz kalıp işleyişi çözmeye çalışabilirsin. Emin ol kimse seni yargılamayacak. Herkes en az bir kere first timer oldu :) Yerinde öğrenmek dışında bir seçenek de araştırmalarınla prosedürü öğrenmek olabilir tabi. Bunun için yayınlayacağım prosedür yazılarını da inceleyebilirsin.

Comments


bottom of page